Connect with us

Препоръчано

8 невероятно сложни филма, които ще ви накарат да се чудите

Публикувано

на

Да се отпуснеш на дивана и да се насладиш на хубав филм е едно от най-приятните неща в живота. Освен, разбира се, ако филмите не целят да претоварят мозъка ви. Но не трябваше ли да е забавно?

Карайки ви да влезете в конспиративен режим и да се опитвате да разкриете всички обрати и тайни на историята, тези филми правят лежерната кино вечер много трудна и може да се озовете пред корковата дъска на стената, отбелязвайки улики в опити да разберете как сте стигнали от точка А до точка Б.

Стягайте се, защото тези филми наистина ще ви накарат да мислите. Понякога нещата се подреждат сравнително лесно, но друг път ще са ви нужни доста повече усилия, за да стигнете до дъното на мистерията.

  1. Свързаност / Coherence (2013)

Действието се развива по време на вечеря, на която основни герои са двойката Емили и Кевин и бившето гадже на Кевин, Лори. Всичко е нормално, докато в един момент спира тока. Осмината приятели попадат в пълен мрак и всичките им усилия се насочват към възстановяването на електричеството.

След като излизат отвън обаче, става ясно, че това не е просто авария на улицата им – всичко е тъмно, освен една друга къща. Странно, но тази друга къща е точно копие на тяхната.

Появата на двойниците им, които могат да бъдат различени само по различния цвят светещи пръчки, всява пълна паника. Групата скоро осъзнава, че има повече от една реалност, която се преплита с тяхната, но какво могат да направят, за да оцелеят и защо това им се случва?

Имайки предвид, че филмът е пълен с хора, които са абсолютни двойници, може да е доста объркващо за зрителя; особено след като разбират едни за други и започват да се преструват на двойниците си от паралелните светове. Макар подробностите да остават настрани накрая, „Свързаност“ е страшно отдаден на странните обрати и ще ви накара да гадаете до самия финал.

  1. Патрул във времето / Predestination (2014)

Научнофантастичната драма на братя Спириг е тотално откачена. Итън Хоук играе агент, изпратен в миналото, за да спре престъпник, убил хиляди хора. Странно е, че всичко започва с проста история за мъж, разказващ живота си на Хоук, докато се преструва, че е барман

След като лицето на Хоук е пръснато и реконструирано в бъдещето, мисията му става много по-лична, а мъжът от бара е много по-важен.

Оказва се, че макар да има невероятно минало, бъдещето му е не по-малко невероятно. Интересът на Хоук към този персонаж по-добре да не издаваме, но скоковете във времето, перфектните кръгове и времевите главоблъсканици са много интересни за гледане и забележителни за разшифроване. Ако мислите, че знаете какво се случва, повярвайте, не знаете до самия край.

  1. Облакът Атлас / Cloud Atlas (2012)

Филмът, който всеки помни или като фантастичен, или като ужасен и който потъна в бездната, въпреки че беше огромна премиера и най-малкото изключително амбициозен. Простирайки се в пет поколения, докато една и съща душа се преражда във времето и става по-добър човек, шест истории и времеви линии се пресичат и развиват в непоследователен ред – зрителят трябва сам да подреди парчетата и да открие значението им.

Един секстант се появява често като отправна точка, но имайки предвид, че прескачаме от постапокалиптичен Хаваи и морски приключенци от 19-и век, не помага много да декодираме различните нишки на историята, докато се плетат в един голям възел.

Понеже филмът е базиран на книга, на онези които са я чели ще им е много по-лесно. Забележително приключение, което става са по-интригуващо с всяко следващо гледане, но си остана огромен провал за масивна премиера с такъв бюджет.

  1. Изворът на живота / The Fountain (2006)

Пътуването във времето е основата във всички тези филми и няма друго толкова интересно като погледа към миналото, или бъдещето, или настоящето… или и трите. „Изворът на живота“ стига до крайния предел с историята за мъж, който се опитва да разгадае любовта и смъртността в рамките на три живота, докато в същото време не може да се откъсне от жената, която обича. Ако това не ви изглежда твърде сложно, ще добавим, че е филм на Дарън Аронофски и е доста в негов стил… както всичките му.

Визуално спиращ дъха, филмът проследява конкистадор, който търси дървото на живота; учен, опитващ се да излекува рак; и космически пътешественик, гледащ към бъдещето. Всеки от персонажите води своята борба и спекулациите и интригите, които филмът предлага са изключително итнересни.

  1. 2001: Космическа одисея / 2001: A Space Odyssey (1968)

Вече всички сме запознати с абсурдната работа на Станли Кубрик и „2001: Космическа одисея“ стои на върха й.

Какво означава? Има хиляди книги, есета и влогъри, занимаващи се надълго и нашироко да разнищят този въпрос – но е невъзможно да достигнете до отговор само с едно гледане, най-малкото заради визията на филма.

Дали гледаме група примати да боготворят гигантско блокче, или пък голямо старо космическо бебе да се носи сред звездите, същината на една от най-влиятелните творби в историята на киното остава озадачаваща и днес, също колкото и преди 50 години.

  1. Цвят по течението / Upstream Colour (2013)

Не е единствената лента на Шейн Карут в списъка. „Цвят по течението“ е история за два преплетени живота, които се привличат от сходна странна среща с мъж, който е унищожил всичко у тях като ги е манипулирал с психотичен наркотик. Защо го е направил ли? За да вкара ларва в тях, тя да се развие и след това негов приятел да я извади в буса си.

Странно е. Всъщност е дори страшно, но в сърцето си е експериментално филмово изкуство, което се фокусира върху идеи, вместо традиционни истории. Или нещо претенциозно като това.

Има неразривна връзка между хората, фермерски прасета и едни орхидеи: връзка, която така и не е разкрита във филма е оставена на зрителя да разгадава. Ако искате да ви издадем филма, тогава в по-общ план става въпрос  за органична форма на живот, която преминава през тези три цикъла на развитие и абсорбира самоличности и ДНК по пътя си. Как съществува или защо, е без значение.

В още по-широк контекст, историята е толкова смислена, колкото ви звучи да споделяте един ум с прасе и цвете.

  1. Синекдоха, Ню Йорк / Synecdoche, New York (2008)

Заглавието комбинира в себе си Скънектади, Ню Йорк и термина синекдоха – заместването на нещо цяло с част от него. Има логика, предвид това, че филмът е за режисьора, които разиграва своето виждане за града в макетната му версия, създавайки микрокосмос на Ню Йорк в малък мащаб.

„Синекдоха, Ню Йорк“ е странно сливане на възприятието за реалност на един човек и измислица, комбинирана с прогресията на живота, смъртта и любовта – доста големи идеи, които да бъдат поместени в два часа.

  1. Детонатор / Primer (2004)

Големият татко на объркващите филми и посочван за най-реалистичният филм за пътуване във времето, в „Детонатор“ Шейн Карут се впуска в разкриване на ефекта, който то има върху двама мъже, занимаващи се с неща извън техния контрол.

Арън и Ейб са предприемачи, които запълват вечерите си работят по свои проекти – и така случайно създават машина, която позволява на човек да се върне във времето.

Експериментирайки със себе си, Ейб усъвършенства пътуването във времето, като проучва стоковата борса, влиза в кутията, връща се 6 часа назад и прави инвестиции. Но когато двойника на друг човек се появява необяснимо, показвайки страничните ефекти на машината, Ейб се опитва да поправи нещата, като се върне в началото и попречи на експеримента да се осъществи.

Нещата не протичат по план.

Пълен с преплитащи се времеви линии и множество версии на Ейб без ясна индикация откъде или откога е дошъл, „Детонатор“ е огромен тест за мозъка ви и несъмнено ще се изгубите в него след първото гледане.

Кликни за коментар

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни

Copyright © 2019 Cinemeo.com | Уебсайт от: webivanov.com